Saç Ekimi - RotaryClinic

Saç Ekimi

Saç Ekimi

Basit bir ifade ile saç ekimi, dökülen saçların yerine yenilerini koyma olarak tanımlanabilir. Günümüzde genetik veya çeşitli sebepler dolayısı ile saç dökülmesi sorunu yaygın olarak görülmektedir. Saç dökülmesi sonucunda kişiler özgüvenlerini kaybedebilecekleri gibi sosyal hayatlarında da bunun eksikliğini hissedebilmektedirler.

Saç ekimi işleminde genellikle ense bölgesinde yer alan güçlü ve dökülme ihtimali olmayan kıl kökleri alınarak, dökülen veya seyrelen bölgelere nakledilmesi işlemidir. Yara izi, yanık nedeni ile oluşan dökülmeler, lokal dökülmeler vb. problemler de saç ekimi işlemi ile tedavi edilmektedir. Ancak uzman bir doktor ve personel eşliğinde değerlendirilmesi ve gerçekleştiriliyor olması büyük önem taşımaktadır. Aksi halde bu operasyon geri dönülmesi zor komplikasyonlara yol açabilmektedir.

Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

Öncelikle detaylı bir muayene ve kan tahlillerinin ardından operasyonun yapılıp yapılamayacağına karar verilir. Kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı, tansiyon problemi olan kişiler risk grubundadır ve muayene sırasında bu rahatsızlıklar kesinlikle değerlendirilmelidir. Operasyon yapılabilir kararı verildiğinde, hasta ile yeni saç çizgisi hakkında planlamalar yapılır. Hastalar geri kalan hayatlarını yeni saç yapısı ile geçirecekleri için saç çizgisi saç ekimi işleminin önemli bir aşamasıdır. Saç çizgisi anatomik sınırlar ve hastanın isteği çerçevesinde dikkatle planlanmalıdır.

Saç ekimi yaklaşık 6-8 saat arası sürmektedir ve lokal anestezi altında yapılmaktadır. Lokal anestezi işleminden sonra operasyon süresince ve operasyondan sonra herhangi bir ağrı/acı hissi olmayacaktır. Yeni teknolojiler sayesinde lokal anestezi işlemi de ağrısız/acısız olarak yapılmaktadır.

İlk aşama; donör bölge (genellikle 2 kulak arasındaki ense bölgesi) olarak planlanan alandan köklerin (graft) alınıp soğuk bir yerde saklanması işlemidir. Saç kalınlığı ile orantılı bir şekilde 0.6mm ve 1mm büyüklüklerinde, punch denilen cerrahi malzeme ile yapılan bu işlem FUE (Follicular Unit Extraction) olarak adlandırılmaktadır. Daha sonra ihtiyaç olan bölgelere çeşitli materyaller yardımı ile delikler açılır ve donör bölgeden alınan graftler (saç kökleri) bu deliklere tek tek yerleştirilir.

Saç ekiminde çim adam olarak tarif edilen kötü görüntü oluşmaması ve en doğal sonuca ulaşılabilmesi için açılan kanalların sıklığı ve açısı çok önemlidir. Ön bölgeler 30 derece, orta ve tepe bölgeler 45-60 derecelik açı ile ekilmelidir.

Ekim işlemi tamamlandıktan sonra sadece graftlerin alındığı bölge steril pansuman ile kapatılır, ekim yapılan bölge açık bırakılır.

Saç Ekimi Öncesi Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?

Saç ekimi bir tıbbi işlem olduğu için bazı kurallara dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle kanamayı artıran aktivitelerden uzak durulması önem taşımaktadır. Örneğin düzenli olarak spor yapan insanların işlemden yaklaşık 10 gün kadar önce sporu bırakmaları önerilmektedir. Bunun yanı sıra sigara ve alkol gibi alışkanlıklar da kanama ihtimalini artıracağı için, saç ekiminden yaklaşık bir hafta önce bırakılması operasyonu önemli ölçüde etkilemektedir. Eğer dikkat edilmez ise işlem sırasında kanamanın fazla olması ve operasyondan sonra nekroz (doku ölümü) oluşması ihtimalini artırmaktadır. Bu sebep ile sigara ve alkol kullanımını saç ekimi işleminden sonra da mümkün olduğu kadar azaltmak büyük önem taşımaktadır.

Ekilen saçlar operasyondan yaklaşık 3 hafta sonra köklerini içeride bırakarak dökülmeye başlayacak ve 2. aydan itibaren aşama aşama yeni saçlar çıkmaya devam edecektir. Büyük çoğunluğu 6.ayda çıkmış olsa da ekilen saçların tamamının çıkması yaklaşık 1 yıl sürecektir.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.